Kaivoin naksuttimen kätköstään kätösiin ja kokeilin mitä neidit tarjoaa kun istun sohvan reunalla namin kanssa, toisessa kädessä naksu. Näistä koirista ei taida kukaan olla treenannut moisen kapistuksen avulla, Ilonasta en mene täysin vannomaan, aikanaan Sannille opetin paljonkin asioita tällä menetelmällä (toimi) ja Almalle jotain.

Ilona ja Pisama - hämmästelivät, en tosin niiden kanssa ehtinyt kauaa kokeillakaan, paremmalla ajalla kunnolla. Ilona tarjosi tassua.

Esta - pistin lattialle Serafinan muovailuvahapaketin mukana tulleen keltaisen pahvinpalan (ehkä jotain 15cm*30cm) ja ajattelin palkkaavani kun koskettaa _jollain tassulla alustaa (Sannille opetin aikanaan kosketuskepin). Kun vähän pääsi jyvälle alkoi astumaan alustan yli, steppasi kaiken kaikkiaan niin että kulki koko ajan siinä ympärillä varoen koskemasta alustaan, innoissaan loikkasi sitten aina lentävän namin perään kun osui vahingossa. Ehkä nelikuisella vielä melko haastava treeni ja vahingossa klikkasin kun luulin näkeväni tassun alustalla tai kun Esta istui ja siinä yhteydessä tassu kosketti. Harjoitellaan, alustan kanssa voi kuitenkin sitten kehittää kaikenlaista lisähaastetta.

Latzi - Laralla on aiempaa kokemusta naksusta ja selvästi muista paremmin alkoikin tarjoamaan, lähinnä steppasi etujalkojaan (näyttelytreenissä käytetty?), helposti sai koskettua etukoivillaan alustaan ja sai klikattua useasti.

-----

Temppuiltiin myös hieman, pennut pääsi antamaan tassua. Tämäkin selvästi jotenkin tuttu Laralle, nosti etukoipeaan nopsaan ilmaan, oikein läiskäisi lopulta (uskoisin että vilkutus mm on helpohko opettaa). Esta hetken aikaa katseli kummissaan, tassua ei olla vielä harjoiteltu ja mainittakoon etten ole aiemmille koirille varmaan kenellekään tätä opettanut, Jaakko yleensä hoitanut tämän puolen, mutta pian Esta kokeili tassullaan mun namikättä - palkka, kokeili heti perään uudestaan - palkka, jne, hiffasi heti. Käskysanaa en käyttänyt vielä kummallekaan.

Itsensä ympäri pyörähtämistä, vastapäivään.

Esta - Saman tien meni namin perässä, lopulta oikein vauhdilla loikkasi pyörimään, Estahan muutenkin pyörii toisinaan itsensä ympäri, tai jahtaa vaikka häntäänsä, tekemisen puutetta hm..

Latzi - Lähes samalla vauhdilla lähti pyörimään vastapäivään namiohjauksessa kuin Estakin, selkeästi ymmärsi jujun heti ja toistikin sitä hienosti.

Ilona - Taisi olla tuttu liike, en muistanut opettaneeni mutta Ilona ensin pyörähti namiohjauksessa nopeasti ympäri, seuraavaksi käskysanan kanssa, pennuille en lisännyt käskyä tekemiseen.

Pisama - Aivan pihalla, pari kertaa meni namin perässä aivan hissuksiin, lopulta katsoi loittonevaa namia ja odotti 'toisella puolella', sprinkuilla vaan nyt menee toisiaan vähän hitaalla.

-----

Laralle näyttelyseisomista, hienosti hakee namikäden eteen asentoa ja häntäänsä heiluttaa leppoisasti.

-----

Oli tarkoitus tehdä makkarajäljet tänään pennuille mutta erinäisten aikataulutusten vuoksi suunnattiinkin koko porukka + Alma Kiikalaan lenkille, saivat hakea keppiä (Esta hienosti noutaa, tuo lähelle mutta ei aina anna rapsuttaa; Esta myös osaa etsiä oikean kepin myöhemmin metsästä (myöhemmällä tarkoittaen minuuttia paria), aina ei sitä tosin nostanut), juosta ja riekkua. Olihan tälle päivälle ollut jo pähkinää purtavaksi. Illalla pääsivät vielä Irenen (14v) oppiin; tassua, maahanmenoa (Lara taitaa tämänkin jo osata valmiiksi), kierimistä (maassa itsensä ympäri), oravaa.

Viikonlopun aikana ensimmäinen jälki! Tuntuu ainakin että olen netistä sen saloja opetellut tarpeeksi, en ihan pysty kokonaan pilaamaan suorituksia, toivottavasti ainakaan. Vieras asia on vielä.

-----

Koulutuspaikkapohdintaa. Kai se löytyy, aikanaan.